Lidmaatschap

 
U bent werkgever in de kunststof- en rubberindustrie en wilt de arbeidsvoorwaarden van uw werknemers goed, makkelijk en betaalbaar regelen. Dat vraagt vanzelfsprekend maatwerk waarbij de arbeidsvoorwaarden-cao voor de kunststof- en rubberindustrie misschien een goede basis is. Sluit u ook aan bij NWBC en geniet van de voordelen van het lidmaatschap. Wij geven u graag nadere informatie.
 

 

Ga snel naar:

 
 

 

Signaleringskaart met PFAS-locaties

Onlangs heeft Ingenieursadviesbureau Sweco een kaart van Nederland gepubliceerd waarop de potentiële bronlocaties PFAS (zoals industrieën, vliegvelden en brandweeroefenplaatsen) zijn gemarkeerd. Met deze signaleringskaart worden mogelijke risico’s op aanwezigheid van sterk verhoogde PFAS-gehalten in de bodem overzichtelijk in beeld gebracht.

Nabij bronlocaties kan het PFAS-gehalte namelijk zodanig verhoogd zijn, dat dit risico’s met zich meebrengt voor de volksgezondheid en daarmee beperkingen bij locatieontwikkeling. Zodra de normstelling voor diffuse PFAS bij grondverzet is geregeld, zullen bouwers en gemeenten zich moeten afvragen wat het risicoprofiel is van een bouwlocatie: is een locatie geschikt om veilig te wonen en te bouwen.

De signaleringskaart is een geografische vertaling van een lijst van mogelijke PFAS-risicolocaties, die momenteel door alle partijen in het werkveld wordt gebruikt. De data zijn afkomstig van open databronnen, zoals PDOK en provinciale geo-portalen.

Uit de signaleringskaart valt een aantal zaken op:

  • Veel van de geïnventariseerde potentiële bronlocaties hebben slechts een beperkt risico;
  • Potentiële bronnen met een groot risico bevinden zich veelal op industriegebieden gelegen in het westen en zuiden van het land.

Cees Maurits van Sweco: ‘Op basis van onze eerste inventarisatie denken wij dat als de onzekerheden rond het grondverzet zijn opgelost, PFAS wordt gereduceerd tot een serieus maar overzichtelijk probleem. Het huidige beeld van ‘Nederland zit op slot’ wordt dan snel verleden tijd en specialisten kunnen hun tijd en energie steken in het voorkomen van verdere vervuiling en de aanpak van de ‘hotspots’. 


« Terug naar vorige pagina

Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag

Postbus 418
2260 AK Leidschendam

 


Contact

 

Secretariaat NWBC

Tel: 070-444 06 90
Fax: 070-444 06 61 

E-mailnwbc@nrk.nl
 

CAO Kunststof & Rubber

 

 

 

© NWBC 2020