Lidmaatschap

 
U bent werkgever in de kunststof- en rubberindustrie en wilt de arbeidsvoorwaarden van uw werknemers goed, makkelijk en betaalbaar regelen. Dat vraagt vanzelfsprekend maatwerk waarbij de arbeidsvoorwaarden-cao voor de kunststof- en rubberindustrie misschien een goede basis is. Sluit u ook aan bij NWBC en geniet van de voordelen van het lidmaatschap. Wij geven u graag nadere informatie.
 

 

Ga snel naar:

 
 

 

Chemie voorlopig sterk vooruit

De Nederlandse chemie houdt de wind voorlopig in de rug. Na moeilijke jaren met  productiekrimp gaat de sector weer vooruit. De productie groeit in 2017 naar verwachting met 4% en in 2018 met 2%. Op langere termijn is houdbaarheid van de groei een aandachtspunt en liggen er uitdagingen op het gebied van energietransitie en biochemie, aldus ING.      

Door hoge energiekosten en concurrentie vanuit olieproducerende landen  kromp de Nederlandse chemiesector tussen 2012en 2015 in productie bijna 7%. Na de daling van de olieprijs is dit in 2016 grotendeels goedgemaakt, wat mede te danken was aan de heropstart van de kraker van Shell Moerdijk. Met de verbetering van het economisch klimaat bereikt de productie dit jaar met een groei van 4% naar verwachting weer een nieuw hoogtepunten komt de omzet uit op zo’n € 52 mld.

De chemie staat aan de basis van tal van internationale productketens. Driekwart van de export van de chemiesector gaat over de grens en ongeveer een kwart daarvan komt buiten Europa terecht. Het opkomende protectionisme laat chemiebedrijven dus niet onberoerd. In dat licht is het positief dat het dominante Europese ‘achterland’ economisch in de lift zit. De aanstaande brexit is een onzekere factor. 7% van de exportproductie gaat naar het VK.Van organische chemische producten, zoals grondstoffen voor cosmetica, is dit zelfs 13%. Tegelijkertijd kan de Nederlandse chemie wat betreft de handel binnen de EU ook profiteren van de Britse uittreding.

Lees het volledige bericht 'Sterk 2017 voor Nederlandse industrie'


« Terug naar vorige pagina

Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag

Postbus 418
2260 AK Leidschendam

 


Contact

 

Secretariaat NWBC

Tel: 070-444 06 90
Fax: 070-444 06 61 

E-mailnwbc@nrk.nl
 

CAO Kunststof & Rubber

 

 

 

© NWBC 2022